Bijleveld komt over Isla praten

bron Antilliaans Dagblad

De komst naar Willemstad voor de Politieke Stuurgroep Staatkundige Vernieuwing grijpt staatssecretaris Bijleveld van Koninkrijksrelaties aan om donderdag met het Bestuurscollege te spreken over de Isla en de voortgang van het Sociaal Economisch Initiatief. Beide dossiers liggen buitengewoon gevoelig.

Hoewel Bijleveld lang heeft volgehouden dat de handhaving van de milieuwetgeving een autonome aangelegenheid is, is zij eerder dit jaar gezwicht voor de grote druk vanuit de Tweede Kamer om zich niet langer afzijdig te houden. Met het BC heeft zij afspraken gemaakt over het strikt handhaven van de bestaande milieunormen, inclusief het opleggen van sancties bij gesignaleerde overtredingen alsmede het aanscherpen van de huidige milieuwetgeving zodat deze beter aansluit bij de huidige inzichten.

Om de gifuitstoot door de Isla tot aanvaardbare proporties terug te brengen, heeft Den Haag behalve deskundigheid ook geld beschikbaar gesteld. Bijleveld hoopt komende week te horen dat er onder regie van gedeputeerde Davelaar voortvarend aan de slag is gegaan met het uitvoeren van de afspraken. Dat de staatssecretaris de vinger zo nadrukkelijk aan de pols houdt, heeft alles te maken met een door vrijwel alle Tweede Kamerfracties gesteunde motie die haar onder verwijzing naar het Koninkrijksstatuut opdraagt ‘in te grijpen’ als niet nog dit jaar een einde wordt gemaakt aan de normoverschrijding door de Isla en het lakse optreden daartegen.

Het tweede gespreksonderwerp ligt al even gevoelig. Vooruitlopend op de status van autonoom land heeft Den Haag fors in de geldbuidel getast om de Curaçaose economie alvast een impuls te geven. Kort geleden kwam aan het licht dat er nog geen enkel sociaaleconomisch initiatief is ontwikkeld omdat er geen projectorganisatie is. Dat getalm is in Den Haag slecht gevallen, temeer daar de SEI-gelden vooral bedoeld zijn om met concrete projecten aan te tonen dat het de bevolking is die van de staatkundige vernieuwing moet gaan profiteren.