Curises gaat zelfstandig verder

bron: Amigoe

Curises gaat verder als zelfstandig opleidingsinstituut voor masters en postinitieel onderwijs. De relatie met de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) moet uiterlijk per 1 september olgend jaar verbroken zijn. De afwikkeling gebeurt gezamenlijk. Het voorstel van de UNA om Curises per direct onder de UNA-paraplu te plaatsen is resoluut van de hand gewezen.

Dit is de uitkomst van het kort geding van gisteren, waarin geen vonnis is gewezen maar overeengekomen is dat er over de inhoud een proces-verbaal wordt opgesteld. Na urenlang getouwtrek zijn drie brieven van de Raad van Toezicht aan Curises over de beëindiging, waarin de raad voorwaarden hiervoor had gesteld, weer ingetrokken. Alhoewel beide partijen het met elkaar over eens waren dat verdergaan met de samenwerking geen zin had, was voor UNA-advocaten het intrekken van de brief, zoals verzocht door Curises-bestuursvoorzitter Stanley Betrian, lange tijd niet-onderhandelbaar. Uiteindelijk is besloten tot een nieuwe brief waarin in twee regels de beëindiging van de samenwerking wordt aangekondigd.

De advocaten van beide partijen zullen nog namens cliënten uitonderhandelen hoe en onder welke omstandigheden de beëindiging in de praktijk gerealiseerd wordt. Als uit onderzoek en onderhandelingen blijkt dat bepaalde onderdelen van de ontbinding gezamenlijk afgehandeld moeten worden, dan gebeurt dit. Curises overhandigt uiterlijk 1 november een overzicht van het aantal studenten met alle relevante data aan de UNA voor de toekenning van de diploma’s.

Hoe de ontbinding in de praktijk in zijn werk gaat en wat de gevolgen zijn is nog onduidelijk. Partijen hebben gesteld dat studenten er in geen geval de dupe van mogen worden. Zeker is in ieder geval dat Curises niet onder de UNA wenst te vallen, en de UNA op haar beurt een strikter beleid zal gaan voeren ten opzichte van nevenactiviteiten door docenten aan de Sociaal Economische Faculteit (SEF). Curises draait echter op een vaste kern SEF-docenten. En ook tijdens de rechtszaak bleek gisteren weer overduidelijk dat er wat rector magnificus Jeanne de Bruijn betreft geen onderscheid is tussen de verschillende petten van de docenten. In de rechtszaak over Curises gaf zij op giftige wijze uiting aan haar frustraties over de problematische start van het collegejaar bij de SEF. Zij verwijt SEF/Curises-docenten dat zij uit pure eigenbelang de UNA probeerden te breken en duizend studenten dupeerden terwijl zij bij de rechtbank zo de mond vol hadden van het belang van de student. De rechter kwalificeerde dit als ‘een hoogst ongelukkige opmerking’ waaruit volgens hem bleek dat het maar de vraag is of de rector magnificus de juiste gesprekspartner is in de afwikkeling.

De partijen zijn zo lang en zo diep met elkaar in conflict, de relatie is zo verstoord en het wantrouwen en de wederzijdse irritatie zo groot dat het de vraag is of de SEF-stafdocenten niet massaal hun dienstverband met de UNA zullen verbreken om zelfstandig verder te gaan. De UNA raakt dan deskundigheid en ervaring kwijt maar krijgt wel de beoogde greep op de SEF. De verwachting is dat Curises de huidige accreditaties behoudt en een nauwere samenwerking met een Nederlandse of Amerikaanse universiteit aangaat voor de diploma’s.