Onderwijsinspecteurs worden ingeroepen om collegerooster op UNA te onderzoeken

bron UNA

Op voorstel van de rector magnificus prof. Jeanne de Bruijn van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) wordt vanaf maandag een beroep gedaan op onderwijsinspecteurs om het verloop van de colleges aan de universiteit te volgen. Terwijl de UNA leiding stelt dat het onderwijsprogramma alleszins naar behoren functioneert, blijven groepen studenten beweren dat er nog van alles mankeert. Om helderheid te krijgen over deze tegenstrijdige beweringen is met instemming van de minister van onderwijs een toevlucht genomen tot deze ingreep.

Volgens de leiding van de UNA worden de lesomstandigheden aan de universiteit bewust slechter voorgesteld dan zij in werkelijkheid zijn om zo een negatieve sfeer te kweken. Uit eigen bronnen kwam juist naar voren dat de collegeroosters voor de UNA faculteiten, ook die voor de sociaaleconomische faculteit SEF, met een score van meer dan 95% meer dan behoorlijk draaien. Vrijwel elke dag vindt er overleg plaats tussen de interim decaan van SEF met de Studentenraad en de studentenvereniging UNESE. Mede uit de frequente contacten van deze studentengroepen met de rector magnificus rolde een task force die met alle betrokkenen de roosters doorneemt. De studenten hebben hier ook zitting in. Na een tumultueus begin van het academische jaar werd amper een week geleden geconstateerd dat er voor alle ongeveer 200 vakken per week docenten zijn, met slechts één uitzondering, en dat er dus colleges gegeven kunnen worden. Alle roosterinformatie, maar ook gegevens over midterms, inhaalcolleges, enz. zijn voor de studenten beschikbaar op het internet en de studenten tonen zich daar verheugd over. Bij gevolg is het onderwijsprogramma meer dan voldoende onder controle, aldus bronnen uit het veld. Zeker als in aanmerking wordt genomen dat de vorige decaan altijd beweerde dat een 100% score irreëel is, omdat er altijd wel een docent ziek of uitlanding kan zijn en dat er met part time docenten wordt gewerkt die af en toe een ander tijdschema moeten volgen.

Aangezien de SEF studenten desondanks blijven beweren dat zij de dupe zijn van tekortkomingen in het onderwijsprogramma, kan ook de Raad van Toezicht zich vinden in het voorstel van de rector magnificus om een beroep te doen op een neutrale derde partij die gerechtigd is om een kijkje te nemen in de keuken. De bij het Land werkzame onderwijsinspecteurs worden vrijgesteld niet alleen om de onderwijsroosters te bestuderen, maar ook om colleges bij te wonen om zo na te gaan welk lesstof er wordt behandeld.
Verder zal de rector magnificus de Studentenraad en de SEF docenten maandag uitnodigen voor een gesprek op korte termijn om de haperingen in de roosters en alles wat daarbij komt kijken zo snel mogelijk uit de wereld te helpen. Dat gebeurt mede naar aanleiding van recente correspondentie over deze materie.