Ontvoering Marlies lijkt misverstand

bron: Algemeen Dagblad

De ontvoering van de Leusdense Marlies van der Kouwe berust mogelijk op een persoonsverwisseling. Verschillende Antilliaanse bronnen melden dit. De politie op Bonaire geeft geen commentaar.

Marlies van der Kouwe verdween zondagochtend. Woensdag vond op Bonaire een poging tot ontvoering van een 8-jarig meisje plaats. Het ging om de dochter van de voor drugshandel veroordeelde Wout van Kouwen, een Nederlander die op Bonaire woont. Hij heeft ook een 17-jarige dochter, die in Kralendijk naast Karel's Beach Bar werkt.

Marlies van der Kouwe bezocht deze bar vlak voordat zij werd ontvoerd. Bronnen op Bonaire melden dat haar ontvoering mogelijk berust op een persoonsverwisseling met de oudste dochter van Van Kouwen. Van Kouwen zelf bevindt zich volgens ingewijden momenteel niet op het eiland. De politie heeft inmiddels bij diverse personen navraag naar hem gedaan.

De bevolking van Bonaire is doodsbenauwd dat de verdwijning van Marlies van der Kouwe een smet werpt op de goede naam van het drukbezochte toeristenoord.

,,Bonaire is in opkomst, er komen hier veel rijke Nederlanders. Het is hier altijd vredig geweest. We zijn geen Aruba met Miami-achtige toestanden,'' zegt Johan Visser, die in de hoofdstad Kralendijk al decennialang Karel's Beach Bar runt.

De eilanders verwerpen dan ook elke suggestie dat de verdwijning van de Leusdense stagiaire is te vergelijken met de zaak-Natalee Holloway in 2005 op Aruba. ,,Dit is Bonaire. Hier gebeurt nooit iets,'' zegt George Abrahams, woordvoerder van de politie.

,,Er zijn twee verkeersdoden per jaar. We hebben een gevangenisje met minder dan vijftig veroordeelden. En dan nog alleen voor diefstal of mishandeling.''

In het politiebureau heerst een opgewonden bedrijvigheid. ,,Iedere agent op het eiland heeft zich gemeld om te helpen zoeken naar Marlies. Ze draaien nachtdiensten en zijn er dan 's middags weer om te proberen deze zaak op te lossen,'' zegt Abrahams. Justitie zingt mee in het koor.

,,Bonaire is een dorp, dat niet veel verschilt van een willekeurig dorpje in Nederland waar nooit iets gebeurt. Dit drama maakt de bevolking niet ineens crimineel,'' stelt parketsecretaris André Haltman.