PvdA Rotterdam wilt registratiesysteem Antillianen weer snel invoeren

bron PvdA Rotterdam

De gemeenteraad van Rotterdam sprak gisteren onder ander over Apollo, de autovrije zondag, het recreatieoord Hoek van Holland, de Antillianenaanpak, zwartrijders in de metro.

Wederom sprak de raad vandaag over het uitblijven van nieuwe huisvesting voor homo-jongerenorganisatie Apollo. Alle partijen, behalve Leefbaar, zijn voor een snelle oplossing. De PvdA ziet een breder probleem. PvdA-raadslid Peggy Wijntuin vindt dat de Rotterdamse homo-scene een zorgenkindje. De samenhang en uitstraling naar de stad mist. Dit kan, volgens haar, door verbetering van het uitgaansleven en met de komst van terugkerende evenementen verbeteren. Wethouder Grashoff verzekerde dat actief wordt gezocht naar een nieuwe ruimte voor Apollo, maar dat dit niet gemakkelijk is. Maar hij geeft niet op.

Dit jaar wordt de autoloze zondag in Rotterdam anders georganiseerd. In tegenstelling tot de PvdA vinden de SP en GroenLinks dit niet de juiste opzet. Leefbaar is zelfs tegen. PvdA-raadslid Claus Verbrugge: De autoloze zondag wordt gebruikt om automobilisten te wijzen op alternatieve manieren om de stad te bereiken. Dat is goed. Dit moeten we langzaam uitbouwen. Hierbij moet wel het Milieucentrum worden betrokken. Wethouder Harbers gaf aan dat de nadruk ligt op de mentaliteitsverandering pakt Rotterdam volgens hem serieuzer aan dan de andere steden. De autovrije zondag wordt in de komende jaren verder uitgebouwd.

Voor de zomer heeft de gemeenteraad gevraagd om een enquête onder de gebruikers van het recreatieoord. Daarin moet naar hun mening worden gevraagd over het toekomstige beheer. Leefbaar heeft deze enquête niet afgewacht en er zelf één gehouden. De PvdA vindt het niet goed dat Leefbaar zo het stadsbestuur voor de wielen fietst. De enquête van Leefbaar klinkt bevooroordeeld en geeft daardoor geen goed beeld, vindt PvdA-raadslid Matthijs van Muijen. De wethouder zegde toe dat de gebruikers al zijn geïnformeerd over de gang van zaken en een enquête zal volgen.

Leefbaar vindt dat de problemen met Antillianen weer groeien. Zij vragen zich af of de aanpak nog wel werkt. PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst ziet graag dat de het registratiesysteem voor Antillianen weer wordt ingevoerd. Dit in Rotterdam uitgevonden systeem is enige tijd verboden geweest, maar is nu weer toegestaan. De burgemeester erkende het nut van het registratiesysteem en zegde toe te kijken naar de mogelijkheden voor herinvoering.

De PvdA wil dat het aantal zwartrijders in de metro snel terug wordt gedrongen. Of de OV-kaart moet worden ingevoerd, zodat de poortjes dicht kunnen voor reizigers die niet betalen, of de minister moet met geld over de brug komen voor meer controleurs, vindt PvdA-raadslid Leo Bruijn. Wethouder Baljeu was blij met de extra steun voor druk op de minister. De OV-kaart kan worden ingevoerd wanneer aan enkele eisen wordt voldaan. De Stadsregio gaat haar best doen om snel aan deze voorwaarden te voldoen. Binnenkort zal de raad hier in de commissie verder over spreken.