Verdachte rellen op vrije voeten

bron: ParadiseFM

Willemstad - Junel Francisco (36), die wordt verdacht van het smijten met een barkruk bij café De Nachtwacht en daardoor Carlos Moreno verwond zou hebben, is vrijdagmiddag op vrije voeten gekomen.

Donderdag moest Francisco weer voor de rechter-commissaris komen. Francisco's advocate Marije Vaders had vorige week dinsdag verzocht om schorsing van de hechtenis van haar cliënt. Volgens haar was het dossier, met slechts één getuige die beweerde Junel te hebben zien gooien met de kruk, te mager. Afgelopen maandag besloot de rechter-commissaris de beslissing aan te houden. Er zou dinsdag nog een getuige vanuit Nederland arriveren. Maar kennelijk heeft dat ook niets nieuws opgeleverd.

Donderdag besloot de rechter-commissaris de hechtenis te schorsen, ook vanwege persoonlijke omstandigheden van Francisco. Er zouden in het onderzoek meer dan 30 getuigen zijn gehoord. De enige getuigenverklaring ten nadele van Francisco is volgens de raadsvrouw ook nog eens tegenstrijdig.

De betoging volgde na goedkeuring van de Algemene Maatregel van Rijksbestuur Financieel Toezicht. De groep relschoppers richtten hun frustraties tegen de voornamelijk aanwezige Nederlandse stagiairs en bezoekers. In de panieksituatie van wegvluchtende bezoekers liep de 33-jarige blanke yu'i Kòrsou Carlos Moreno een schedelfractuur aan zijn achterhoofd op. Volgens het Openbaar Ministerie gebeurde dat omdat Moreno geslagen werd met een barkruk. Op basis van het dossier wordt de verdediging in haar mening gesterkt dat Moreno misschien wel achterover is gevallen en met zijn achterhoofd op een scherpe rand op straat is terechtgekomen.