Verdachte stapte in buurt van Marlies

bron: Algemeen Dagblad

De van ontvoering van Marlies van der Kouwe verdachte Ryan P. was op de zaterdagavond van de verdwijning van Marlies met een goede vriendin aan het stappen aan de boulevard in Kralendijk.

Aan die boulevard ligt ook Karels Beach Bar waar Marlies met vrienden een feestje vierde en rond 1.00 uur 's nachts op haar fiets stapte om naar huis te gaan.

De vriendin van Ryan heeft volgens de oom van Ryan, Norberto Pietersz tegenover hem en de politie verklaard ,,dat zij de avond en een deel van de nacht met hem heeft doorgebracht, maar dat hij niet de hele tijd bij haar was''.

,,Dat vertelde ze mij toen we met de familie bij elkaar kwamen in het huis van mijn zus, zijn moeder, vlak nadat Ryan door de politie donderdag was gearresteerd. Wij wonen allemaal vlak bij elkaar in de wijk Tera Kora en zijn nadat bekend was dat Ryan was vastgenomen bij zijn moeder bij elkaar gekomen. Daar was ook die vriendin bij.

'We waren er bij die ontmoeting overigens allemaal over eens dat Ryan zich tussen het moment van de verdwijning van Malies op zaterdag en zijn arrestatie vijf dagen later op geen enkele manier vreemd had gedragen. Ryan woonde niet bij zijn moeder, maar bij een dochter van een nicht sinds hij een kleine twee maanden geleden terugkwam naar Bonaire.'' Ryan heeft zes jaar vastgezeten op Curaçao vanwege ondermeer verkrachting.

Bronnen rond het politieonderzoek melden dat Ryan inmiddels tijdens zijn verhoren heeft toegegeven Marlies te kennen en die avond contact met haar te hebben gehad. ,,Maar hoeveel dat zegt vraag ik mij af, iedereen hier in het uitgaansleven kent elkaar min of meer,'' aldus een horecauitbater.

Onduidelijk is of Ryan ook zijn mogelijke rol in de verdwijning van Marlies heeft toegegeven. Volgens zijn oom Norberto heerst er binnen de familie twijfel over het mogelijke aandeel van Ryan.

,,Zijn moeder weet het niet meer, zijn 34-jarige broer Winston gelooft in zijn onschuld, maar is opgehouden met eten. Ze zijn er letterlijk allemaal ziek van.'' Gisteravond is de moeder van Ryan opnieuw door de politie gehoord en zou zij zijn geconfronteerd met haar zoon. Norberto: ,,Ze zit op dit moment (17.00 uur lokale tijd-red.) op het bureau om gehoord te worden.''

Alhoewel Norberto niet 'weg liep' met zijn 'toch wel agressieve en slimme neefje' wil hij wel een paar dingen nuanceren. ,,Alleen God weet of hij het heeft gedaan, maar er worden wel een paar onzinverhalen over hem verteld. Zo is het maar zeer de vraag of de verkrachting waar hij voor is veroordeeld klopt met de werkelijkheid. Ryan had destijds een relatie met een getrouwde vrouw, haar man kwam erachter dat zij met hem vreemd ging en wilde hem keihard terugpakken, daarop heeft Ryan volgens de politie verkracht. Een raar verhaal.''

Ook het verhaal over de verstopte bemodderde scooter van Ryan ligt volgens Norberto anders dan tot nu toe naar buiten is gekomen. ,,Die scooter heeft Ryan in het weekeinde van de verdwijning van Marlies gekocht van een eilandgenoot voor 700 Antilliaanse guldens. Die maandag of dinsdag werd echter duidelijk dat hij een scooter had gekocht die gestolen was.

,,De eigenaar, die erachter kwam, eiste zijn scooter terug, maar Ryan vertelde hem dat hij de scooter alleen terugkreeg als hij 1000 gulden betaalde. Om die reden had hij de scooter verstopt in de schuur bij een oom en tante. Dat verhaal kenden wij al voordat hij donderdag werd gearresteerd.''

Zondag is door de politie op verschillende plaatsen op het eiland gegraven en gezocht naar Marlies, echter nog zonder resultaat.