Hoge snelheid dodelijke oorzaak nummer 1

WILLEMSTAD - Snelheid, vaak in combinatie met geen riemen om, is in 2016 oorzaak van meer dan de helft van alle dodelijke slachtoffers in het verkeer. In totaal vielen er vorig jaar in Curaçao achttien doden op de weg. In 2015 was dat twintig. Sinds 2010 ligt het gemiddeld aantal dodelijke verkeersslachtoffers op zestien. 2014 was een uitschieter, toen kwamen 23 mensen om het leven. 

Wat opvalt is het relatief grote aantal buitenlanders dat omkomt. Vijf in totaal, meer dan een kwart van alle dodelijke slachtoffers. Ook het aantal kwetsbare verkeersdeelnemers is hoog. Drie motorrijders, twee voetgangers en een fietser. Bij meer dan de helft van alle ongelukken (11) is sprake van te hoge snelheid. Negen dodelijke slachtoffers hadden hun riem niet om tijdens het ongeluk. Bij de overige ongelukken waarbij het slachtoffer in de auto zat, drie in totaal, is niet duidelijk of de gordel om was. Gebruik van alcohol wordt vaak niet geregistreerd.

Bij negen slachtoffers was sprake van een eenzijdig ongeval.

De meeste slachtoffers vielen op de doorgaande wegen, waar hard kan worden gereden. Twaalf in totaal. De Schottegatweg staat aan top, met vijf doden, de Weg naar Westpunt en Lagun met vier doden en de Caracasbaaiweg, F.D. Rooseveltweg, en Santa Rosaweg, ieder met één dode.

Hieronder een overzicht* van een trieste balans. Met dank aan de Èxtra en het Antilliaans Dagblad:
 
1 - Zondag 17 januari: Weg naar Westpunt/Christoffelpark
Eduard Lourens (40). Man.
Chauffeur. Curaçaoënaar. Middag.


Eduard Isidoro Lourens geboren op 15 mei 1965, is de eerste verkeersdode van dit jaar. Het ongeluk gebeurde op de Weg naar Westpunt ter hoogte van het Christoffelpark. Het slachtoffer reed te hard en in de bocht van de genoemde weg raakte hij de achterbumper van een andere auto, waardoor hij de macht over het stuur verloor. Zijn auto sloeg over de kop en kwam in de mondi terecht. Het is niet duidelijk of er alcohol in het spel is. Eduard droeg geen riem.

2 - Vrijdag 11 maart: West Groot St. Joris
Duartes Huyghue (56). Man.
Chauffeur. Curaçaoënaar. Middag.


Het ongeluk gebeurde vrijdag rond 14.30 uur op de Kaminda Mitologia. Om nog onbekende reden botste het slachtoffer met zijn bestelbus op de zijkant van een pick-up. Door de klap raakte de pick-up van de weg en kwam tegen de omheining van een huis tot stilstand. De bestelbus reed frontaal op een tegenligger. Huyghue werd met de hulp van de brandweer uit zijn auto geholpen en met meerdere verwondingen per ambulance naar het Sint Elisabeth Hospitaal vervoerd. Daar is hij diezelfde middag nog overleden. Huyghue is het tweede verkeersslachtoffer van dit jaar. Geen alcohol, geen riem.







3 - Zondag 3 april: Kaminda Monica Kapel-Mattheeuw
Rachel Dorothy Mannohar (19). Vrouw.
Chauffeur. Curaçaose. Middag.


Het slachtoffer zat met een vriendin in een Chevrolet Spark en reed vanuit Krakeel richting Soto. Door te hoge snelheid verloor zij de controle over het stuur reed rechts de weg af. De auto reed links weer de weg op, sloeg vervolgens verschillende keren over de kop en kwam uiteindelijk in de tuin van een huis in Sabana Largu tot stilstand. Door de impact werden beide inzittenden uit de auto geslingerd. Alcohol onbekend, de inzittenden hadden geen riem om.
















4 - Vrijdag 15 april: Kaya Cruzeiro
Jonathan Michel (21). Man.
Fietser. Curaçaoënaar. Middag.


Het slachtoffer fietste op de Kaya Corona. ter hoogte van de kruising met de Kaya Cruzeiro vloog hij door nog onbekende oorzaak uit de bocht en kanlde tegen betonnen erfafscheidign van een huis. Zijn verwondingen waren zo ernstig dat hij meteen naar Colombia is overgevlogen. Daar stierf hij op 1 mei aan de gevolgen van het ongeluk.











5 - Zondag 17 april: Betancourt Boulevard
John Loran (51). Man.
Chauffeur. 
Montserrat. Avond.

Het slachtoffer reed met zijn auto van Parera richting de Julianabrugbrug naar Otrobanda, maar verloor de macht over het stuur en knalde ter hoogte van het Venezolaanse consulaat tegen een muur. Hij was op slag dood. Het slachtoffer heeft vermoedelijk gedronken en had geen riemen om.






6 - Zondag 24 april: Schottegatweg West
Michel Angelo Stacie (38). Man.
Motorrijder. Curaçaoënaar. Nacht.


Het ongeluk vond plaats ter hoogte van de kruising die Schottegatweg West met de Bermudaweg verbindt. Een autobestuurder reed op Schottegatweg West richting Rio Canario. Toen hij de genoemde kruising naderde, sloeg hij af om de Bermudaweg op te rijden. Op datzelfde moment naderde de motorrijder die richting Palu Blanku wilde gaan. Hij was op slag dood. De bestuurder is aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. 




7 - Donderdag 5 mei: Caracasbaaiweg
Jurnick Gustina (22). Man.
Passagier. Curaçao. Middag.


Het ongeluk gebeurde op de Caracasbaaiweg ter hoogte van Lagunisol. De auto reed richting Caracasbaai. Bij Lacunisol verloor de chauffeur de controle over het stuur en botste tegen de muur van villapark Lagunisol. Door de impact werd de passagier uit de auto geslingerd. Hij kwam op straat terecht waar hij door een SUV werd overreden die uit de tegenovergestelde richting kwam. Het slachtoffer overleed ter plaatse. Geen alcohol, het slachtoffer had zijn riem niet om.



8 - Zondag 8 mei: FD Rooseveltweg
Aldair Martinez Acuña  (27). Man.
Chauffeur. Colombia. Nacht.

Het slachtoffer reed op de Seru Fortunaweg richting het vliegveld toen hij door vooralsnog onbekende redenen op de linker weghelft ging rijden, vervolgens de weg af is gereden, de berm in, tegen een rots geknald en over de kop geslagen. Aldair had zijn riem niet om, vermoedelijk was er alcohol in het spel.

9 - Zondag 29 mei: Sta Rosaweg
Shuzian Deng (23). Vrouw.
Passagier. Chinese. Nacht.

Het ongeluk gebeurde ter hoogte van het filiaal van McDonald’s op de Santa Rosaweg. Waarschijnlijk heeft de bestuurder van de Mitsubishi Outlander te hard gereden en de macht over het stuur verloren. De auto kwam aan de overzijde van de weg tot stilstand tegen een muur. Deng overleed ter plekke, de chauffeur en een andere inzittende werden met verschillende verwondingen naar de polikliniek van het St. Elisabeth Hospitaal gebracht. 


10 - Zondag 29 mei: Kaminda Monica Kapel-Mattheeuw
Raymond Feliciano Hortencia  (51). Man.
Chauffeur. Curaçaoënaar. Middag.

Vroeg in de middag sloeg nabij Landhuis Pannekoek een auto over de kop. Volgens de politie reed hij op de Kaminda Monica Kapel-Matheeuw in de richting Krakeel. Waarschijnlijk heeft Raymond door te hoge snelheid de macht over het stuur verloren. De auto sloeg daarbij over de kop. Het slachtoffer is uit de auto geslingerd. Alcohol onbekend, Raymond had geen riem om.




11 - Maandag 27 juni: Plasa Roberto Eustatius
Visia Martijn (73). Vrouw.
Voetganger. Curaçaose. Middag.

Een vrouw is gisteren overleden aan de verwondingen die zij bij een verkeersongeval bij Plasa Roberto H. Eustatius heeft opgelopen. Het slachtoffer is de 73-jarige Visia Martijn. Zij wilde bij het busstation oversteken en werd daarbij geraakt door een taxi.




12 - Dinsdag 28 juni: Weg naar Westpunt/Tera Kòrá
Cristobalina Alcantara Fransisco-Sanchez (51). Vrouw.
Passagier. Dominicaanse. Middag.

Het slachtoffer zat in een groene personenauto die bij Tera Kòrá richting de stad reed. Ter hoogte van Duzu passeerde de auto een aantal wagens. Er kwam vanuit de tegenovergestelde richting verkeer aangereden. Om een frontale botsing te vermijden, ging de chauffeur naar rechts en botste tegen een witte auto die rechts van hem reed. De witte auto knalde tegen de muur van een huis en sloeg daarna over de kop. De groene wagen die het ongeluk veroorzaakte knalde tegen een lichtpaal. Het slachtoffer zat als passagier in de groene auto.


13 - Vrijdag 1 juli: Kaya Nathan
Pedro Alfonso (52). Man.
Chauffeur. Curaçaoënaar. Avond.

Bij de Kaya Nathan botsten twee auto’s op elkaar. Dat gebeurde omstreeks 20.30 uur. De chauffeur die het ongeluk veroorzaakte was op de vlucht nadat hij zelf een voetganger had aangereden. Hij raakte bekneld en moest door de brandweer uit de auto gehaald worden. Het slachtoffer, de 52-jarige Pedro Emiliano Alfonso, overleed op de plaats van het ongeluk.


14 - Zondag 24 juli: Schottegatweg West
Francis Bulo (23). Man.
Motorrijder. Curaçaoënaar. Middag.

Francis Bulo reed op de Schottegatweg-West in de richting van palu Blanku. Om onduidelijke redenen verloor hij ter hoogte van de Sto. Domingoweg de macht over het stuur en sloeg tegen de vangrail in de middenberm. Hij raakte daarbij dodelijk gewond.


15 - Donderdag 18 augustus: Schottegatweg Noord
Siegerd Leonora (25). Man.
Motorrijder. Sint Maarten. Avond.

Siegerd Leonara reed op de Schottegatweg-Noord in de richting van Biesheuvel, toen hij volgens een getuige ter hoogte van de afslag naar benzinestation Vanddis naar rechts stuurde en om onbekende reden tegen de paal van een reclamebord botste. Leonara werd ter plaatse door het personeel van de opgeroepen ambulance behandeld aan zijn verschillende verwondingen en vervolgens naar de polikliniek van het Sehos overgebracht. 


16 - Dinsdag 15 november: Schottegatweg West
Errol Birginia (60). Man.
Chauffeur. Curaçaoënaar. Avond.

Het ongeluk vond plaats op de Schottegatweg West, ter hoogte van de afslag naar de Santo Domingoweg. De rode auto van het slachtoffer reed op de Schottegatweg richting Post 5. Hij sloeg af naar de Santo Domingoweg net op het moment dat er een andere auto vanaf Post 5 kwam in de richting van de rotonde
Hariri (voorheen Palu Blanku). Errol droeg zijn riem.













17 - Donderdag 15 december: Kaya Domingo Herrera 
Waldimir Marcos (35). Man.
Chauffeur. Curaçaoënaar. Nacht.

De bestuurder van de auto, Waldimir Marcos, reed met hoge snelheid en verloor in een bocht de controle over het stuur. Daarna raakte hij een muur van een huis. Marcos overleed ter plekke aan de opgelopen verwondingen. Geen riem.

18 - Vrijdag 23 december: Kaya Wilfrido Hermans 
Godfried Sipriano Martha (52). Man.
Voetganger. Curaçaoënaar. Nacht.

Het ongeluk gebeurde tijdens een inhaalmanoeuvre. De chauffeur reed in de richting van Porta Blanku (Nieuwpoort) en haalde een auto voor hem in. Op dat moment raakte hij met zijn spiegel het slachtoffer die aan de linkerkant van de weg liep. Door de kracht van de botsing werd Martha in de tuin van het huis langs de weg geslingerd.